28 Φεβ 2008

"Άνω Μακεδονία" και ανιστόρητοι

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ MACEDONIAΠαρακάτω παραθέτω τέσσερα διαφορετικά αποσπάσματα για την Ανω Μακεδονία για τους κρετίνους που υποστηρίζουν την διπλή ή σύνθετη ονομασία για το γειτονικό κράτος, έστω και με την ονομασία "Ανω Μακεδονία":



ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΖΙΖ...
Απόσπασμα από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Ανιστόρητος ο όρος «Ανω Μακεδονία», που προτείνουμε για το όνομα των Σκοπίων. Γιατί από τον Ηρόδοτο ώς τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο, Ανω Μακεδονία θεωρούσαν τη ΒΔ Μακεδονία (σημερινή Δυτική και μέρος εκτός ελληνικών συνόρων), σύμφωνα με την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη. Ήθελαν να διαχωρίσουν «ως άνω την ορεινή και υψηλή (σε υψόμετρο) Μακεδονία από την κάτω-πεδινή και παραθαλάσσια. Υπήρξε η αφετηρία και το ορμητήριο των Μακεδόνων, η αρχέγονη πατρίδα, απ' εδώ κατέβηκαν προς τον Ολυμπο και ίδρυσαν το κράτος των Αιγών και προς την κεντρική Ελλάδα (Δρυπίδα-Δωωρίδα) και την Πελοπόννησο και ονομάστηκαν Δωριείς». «Οι Σκοπιανοί και οι φίλα προσκείμενοί τους γνωρίζουν την ιστορία και διεκδικούν. Εμείς γνωρίζουμε;» αναρωτιέται δικαίως η αρχαιολόγος.

---------------------------------

Από πού κι ως πού "Άνω Μακεδονία" τα Σκόπια;
Απόσπασμα από την εφημερίδα ΛΑΟΣ

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται ότι προτίθεται να δεχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά για την ονομασία των Σκοπίων, είναι και το "Άνω Μακεδονία".
Θα αποτελέσει όμως μεγάλο λάθος να συζητήσουμε αυτή την πρόταση, γιατί η "Άνω Μακεδονία" ιστορικά δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή των Σκοπίων. Η καρδιά της "Άνω Μακεδονίας" ήταν το Άργος Ορεστικό έξω από την Καστοριά και εκτεινόταν βόρεια το πολύ μέχρι το Μοναστήρι, λίγο πιο πάνω από τη Φλώρινα (Λυγκιστίς).
Αυτή η περιοχή θεωρείται και η κοιτίδα των αρχαίων Μακεδόνων. Στην "Κάτω Μακεδονία" οι Μακεδόνες εγκαταστάθηκαν αργότερα, αναζητώντας πιο εύφορα μέρη, "καρδιά" δε της περιοχής αυτής ήταν η Ημαθία, περιοχή μεταξύ Αλιάκμονα και Λουδία αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς.
Επομένως, πού κολλάει η ονομασία "Άνω Μακεδονία" για τα Σκόπια; Ακόμη και αν μια πολύ μικρή περιοχή κάτω από το Μοναστήρι περιλαμβάνεται σήμερα στο κράτος αυτό, δεν μπορεί αυτή να δώσει το όνομα "Άνω Μακεδονία" σ' όλο το κράτος και να πλαστογραφηθεί για άλλη μια φορά η ιστορία.

---------------------------------

ΕΛΛΑΣ

Χάρτης της Μακεδονίας
ΕΛΛΑΣ

Ιστορία του Νομού Γρεβενών
Απόσπασμα από τη νομαρχία Γρεβενών

Στην αρχαιότητα η Άνω Μακεδονία, την οποία οι ιστορικοί διέκριναν από την πεδινή και παραθαλάσσια Κάτω Μακεδονία, περιελάμβανε τους σημερινούς νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.
Το διαμέρισμα της Ελιμείας ή Ελιμιώτιδος, με βόρεια σύνορα την Ορεστίδα και την Εορδαία, κατείχε το νοτιότερο τμήμα της άνω Μακεδονίας, δεξιά και αριστερά του μέσου ρου του Αλιάκμονα, με τις πεδιάδες και τις κοιλάδες που σχηματίζει αυτός.
Σύμφωνα με όσα δέχονται νεότεροι ερευνητές, η Ελιμιώτιδα απλωνόταν στη σημερινή περιφέρεια των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης. Πρωτεύουσά της ήταν η Ελίμεια και άλλη σημαντική πόλη η Αιανή. Γι' αυτήν αντλούμε πληροφορίες από συγγράμματα του Ηρόδοτου, του Θουκυδίδη ,του Ξενοφώντα, του Στράβωνα, του Τίτιου Λίβιου και του Αρριανού.
Η άλλη σπουδαία χώρα, η Ορεστίς ή Ορεστίο είχε πρωτεύουσά της το Άργος το 0ρεστικόν και δεύτερη επίσημη πόλη το Κέλετρον , τη σημερινή Καστοριά.
Οικιστής της Ελιμείας θεωρείται ο ήρωας 'Ελυμος, βασιλιάς της Ηπείρου ή των Τυρρηνών (Τυρσηνών). Γιος του ήταν ο Αίανος ή Αιανός, ο οποίος ίδρυσε στην Ελιμιώτιδα τρεις πόλεις που έφεραν το όνομά του.
Πρώτος γνωστός βασιλιάς της Ελίμειας θεωρείται ο Αρριδαίος, πατέρας τους Δέρδα (Σχόλια στο Θουκυδίδη, 1.57 .3 Gomme 1.203, 212, 218)... περισσότερα

---------------------------------

"Ο Οίκος των Αργεαδών ή Τημενιδών"
Απόσπασμα από τον διαδικτυακό τόπο Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Τα επί μέρους κρατίδια της Άνω Μακεδονίας διέθεταν τοπικούς βασιλίσκους οι οποίοι, ενώ ήταν «σύμμαχοι και υπήκοοι» του Μακεδόνα βασιλιά, διέθεταν αρκετή αυτονομία. Δεν είναι καθόλου σαφές πότε και πώς προέκυψαν τα ημιαυτόνομα κράτη της Άνω Μακεδονίας, τα οποία μάλιστα είχαν και τους δικούς τους βασιλικούς Οίκους. Ειδικά δε οι πιο ανήσυχοι απ’ αυτούς, οι Λυγκηστές, τοποθετούσαν την καταγωγή τους στους Βακχιάδες, το ηγεμονικό γένος της Κορίνθου, που κι αυτό καταγόταν από τον Ηρακλή, ίσως διότι επεδίωκαν να καταλάβουν τον κεντρικό θρόνο της Μακεδονίας.

----------------------
----------------------

Επίσης, διαβάστε:
- Άρθρα του Αντίβαρου για την Μακεδονία
- Νοητική Αντίστασις - Σκοπιανό: Η τελευταία πράξη ενός ακόμα προαναγγελθέντους θανάτου
- ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ)
- Akritas - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1 σχόλιο:

ENDYMION είπε...

ARTHUR DE GOBINEAU: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

http://ermionh.blogspot.com/2008/03/blog-post_9109.html