1 Ιουλ 2009

Σιμωνίδης το λαμόγιο (;)

Σύμφωνα με την έντυπη εγκυκλοπαίδεια των εκδόσεων Δομή ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης έμεινε στην ιστορία ως πλαστογράφος χειρογράφων (Σύμη 1820 - Αλεξάνδρεια 1867).

Σε πολύ νεαρή ηλικία, μετά τις μέτριες σπουδές του στο σχολείο, εκδηλώθηκε η επικίνδυνα «τυχοδιωκτική» φύση με μια απόπειρα δολοφονίας των γονέων του για να τους κληρονομήσει (σ.σ. αυτό ίσως είναι συκοφαντία που προήρθε από τους αντιπάλους του)!

Φυγοδικώντας πήγε στο "Άγιον Όρος", στο πλευρό κάποιου γέροντα μοναχού. Εκεί κατέγινε στη μελέτη και στην αντιγραφή των αρχαίων κωδικών. Έτσι συνέλαβε την ιδέα της πλαστογράφησης χειρογράφων. Άριστα ασκημένος στην παλαιογραφία και τέλειος μιμητής της βυζαντινής γραφής, ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης αποσπούσε από διάφορα περγαμηνά χειρόγραφα τα άγραφα φύλλα, στα οποία έγραφε κείμενα δικής του επινοήσεως! Αυτό το έργο συνεχίστηκε και στη μονή Σινά.

Όταν το 1848 εμφανίστηκε στην Αθήνα και παρουσίασε δεκάδες κώδικες με "άγνωστα" έργα γνωστών και αγνώστων (μάλλον ανύπαρκτων) αρχαίων συγγραφέων, όλοι έμειναν κατάπληκτοι. Φιλόλογοι, παλαιογράφοι, συλλέκτες και βιβλιοθήκες από όλη την Ευρώπη πλειοδοτούσαν για να εξασφαλίσουν τους «θησαυρούς» του Κωνσταντίνου Σιμωνίδη.

Συγχρόνως όμως άρχισαν και οι υποψίες για την γνησιότητα των «αγνώστων» κειμένων, αλλά μέχρι να αποδειχθεί αναμφισβήτητα η πλαστότητα τους πέρασαν χρόνια. Στο μεταξύ ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης ταξίδεψε στη Γερμανία και στην Αγγλία και κατόρθωσε να πουλήσει τα χειρόγραφα του «εξαπατώντας» ακόμη και διαπρεπείς φιλολόγους και παλαιογράφους.

Όταν πια όλοι βεβαιώθηκαν για την απάτη, ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια, όπου συνέχισε να «χαλκεύει» και να πουλά χειρόγραφα στους ανύποπτους περιηγητές!

Λίγο πριν πεθάνει προσπάθησε να χειροτονηθεί επίσκοπος Αιθιοπίας.


Περισσότερα:
Περιοδικό Οδύσσεια Κεφαλλονιάς-Ιθάκης: ΕΥΛΥΡΟΣ Ο ΠΥΛΑΡΕΥΣ
Ή TΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ (;)

Περισσότερες πληροφορίες για τον Κωνσταντίνο Σιμωνίδη.
Ανέμη(ψηφιακή βιβλιοθήκη): Κωνσταντίνος Σιμωνίδης, Γεωγραφικά τε και νομικά την Κεφαλληνίαν αφορώντα, Αθήνησι, 1850
Το φυλλάδιο που έστειλε ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης σε συντάκτες Κεφαλληνιακών εφημερίδων. Εκείνη την εποχή η Κεφαλονιά ήταν υπό την κατοχή του ελευθεροκτόνου και αιμοβόρου Βρετανικού θρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: