30 Ιουν 2009

Σιμωνίδης ο Κείος

Έλληνας ποιητής (Ιουλίς, Κέα 556 π.μ. - Σικελεία 468 π.μ.).
Η Ιωνική καταγωγή του διαφαίνεται από την όλη προσωπικότητα του και από τις μορφές της ποιήσεως που καλλιέργησε (ελεγείες, παιάνες, διθύραμβοι, θρήνοι, επιγράμματα κ.λπ.).

Πολύ νέος δίδαξε χορό στο ιερό του Απόλλωνος στην Καρθαία της Κέας και έγραψε επινίκια για πολλούς αθλητές των πανελληνίων αγώνων.
Γύρω στα 520 π.μ. τον κάλεσαν στην Αθήνα, στην αυλή του Πεισιστρατίδη Ιππάρχου και μετά την δολοφονία του τελευταίου πήγε στη Θεσσαλία, φιλοξενούμενος των Σκοπάδων και των Αλευάδων. Φαίνεται όμως ότι κάποια καταστροφή εξαφάνισε την οικογένεια των Σκοπάδων και ο Σιμωνίδης έγραψε για αυτούς ένα θρήνο είδος στο οποίο πάντοτε διέπρεψε (μέρος ενός θρήνου είναι και το συγκινητικότατο "Απόσπασμα της Δανάης").

Σε προχωρημένη ηλικία ο Σιμωνίδης ξαναγύρισε στην Αθήνα, όπου, κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων, έγινε ο υμνητής των ελληνικών νικών.
Με την ελεγεία που έγραψε για να τιμήσει τους πεσόντες του Μαραθώνα, ο Σιμωνίδης αναφέρεται ότι νίκησε τον Αισχύλο, που είχε πάρει μέρος στον σχετικό ποιητικό αγώνα.

ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙ
ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝ ΜΗΔΩΝ ΕΣΤΟΡΕΣΑΝ ΔΥΝΑΜΙΝ

ΠΕΡΣΕΣ
Έγραψε επίσης μερικά άσματα για τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, της Σαλαμίνας και μια ελεγεία για τους πεσόντες στις Πλαταιές. Αναμφίβολα, τα ποιήματά του για τον πόλεμο εναντίον των βαρβάρων ενίσχυσαν σημαντικά τον ελληνικό εθνικό πατριωτισμό.
Σύνδεση του θρήνου με το εγκώμιο μπορεί να θεωρηθεί το ποίημά του για τους πεσόντες των Θερμοπυλών, ενώ το γνωστό επίγραμμα δεν μπορεί να του αποδοθεί με βεβαιότητα.

ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΑΣ
Ο ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ ΟΤΙ ΤΗΔΕ
ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ

ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ
Μετά την Αθήνα πήγε στον Ακράγαντα της Σικελίας και κατέληξε στις Συρακούσες στην αυλή του Ιέρωνος. Ο Σιμωνίδης μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος των πνευματικών τάσεων που οδηγούν στους σοφιστές καθώς ήταν πνεύμα εύστροφο, ελαφρά σκεπτικιστικό και απαισιόδοξο, με λεπτό και πνευματώδες ύφος, ελεύθερο από μυστικιστικές επιδράσεις. Θεωρείται ως ο πρώτος μεγάλος ποιητής του επιγράμματος, αν και η πλουσιότατη παραγωγή του καλύπτει τόσα ποιητικά είδη.

Δυστυχώς ελάχιστα αποσπάσματα σώζονται από το μεγάλο έργο του.

Περισσότερα:
- Επιγράμματα του Σιμωνίδου αναφερόμενα εις τους περσικούς πόλεμους (1973-1974, pdf 47 σελίδων)
Toυ Κωνσταντίνου Μερεντίτη (Αγία Τριάδα Ευρυτανίας 1906 - Αθήναι 2000), τακτικού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1962.
- Σιμωνίδης ο Κείος, μια ιδιαιτέρα ποιητική φωνή της ελληνικής αρχαιότητος (1968-1969, pdf 21 σελίδων)
Του Αριστόξενου Σκιαδά (Καρυώτες Λευκάδας 1932 - 1994), τακτικού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1973.

Αφού αναφέρθηκα στις Θερμοπύλες θεωρώ πως πρέπει να δώσω δημόσια συγχαρητήρια στη Νεολαία του Υ.Σ.Ε.Ε. και τους υπόλοιπους για το καθαρισμό του ιερού χώρου .

Αύριο θα ασχοληθώ με άλλον Σιμωνίδη. Kαλό διάβασμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: