9 Νοε 2009

Μαιμακτήρια στην λίμνη «Τσιβλού» και στον λόφο των Μουσών

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου

Ήδη είμαστε στον μήνα Μαιμακτηριώνα (23/10 - 22/11) που σχετίζεται με την εναλλαγή της εποχής.

Τα Μαιμακτήρια είναι γιορτή των αρχαίων Αθηνών τελούμενη κατά τον μήνα Μαιμακτηρίωνα προς τιμήν του Διός Μαιμάκτου (θυελλώδης, ταραχώδης), θεού των ανέμων και των καταιγίδων.

Ο Ζευς Μαιμάκτης (μαιμάσσω: σφοδρά επιθυμώ, είμαι σε ορμητική κίνηση / μαιμώ: μαίνομαι, κινούμαι ορμητικά, επιθυμώ σφοδρώς, ενθουσιώ) είναι ο ενθουσιώδης και ταρακτικός, που ταράζει τον ουρανό και προαναγγέλλει την έναρξη του χειμώνα. Τα Μαιμακτήρια περιελάμβαναν δεήσεις προς τον Νεφελεγέρετη και Ερίγδουπο Δία, για να γίνει μειλίχιος το χειμώνα.

Επίσης η γιορτή περιελάμβανε χορούς ανδρών στο θέατρο, που ήταν μεταμφιεσμένοι σε Βάκχες, Νύμφες και Ώρες, ντυμένοι βαριά και με πέπλους, πανηγυρίζοντας την έναρξη του χειμώνα.


Για την εκδρομή στην λίμνη «Τσιβλού»:
Συνεορτασμός των «Μαιμακτηρίων» με το Υ.Σ.Ε.Ε. Το Υ.Σ.Ε.Ε. σας προσκαλεί στην εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στην λίμνη Τσιβλού για τον εορτασμό των Μαιμακτηρίων.
Η μετάβαση θα γίνει με τουριστικό λεωφορείο και το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ. Μέχρι τις 10/11 μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο τηλ. 6972475324 ή στο e-mail aitnaios@ysee.gr.
Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στο νομό Αχαϊας στην Πελοπόννησο, πάνω από την πόλη της Ακράτας. Απέχει μόλις 180 χλμ από την Αθήνα.
Περισσότερες πληροφορίες: Φιλοσοφικό Αθήναιον Εκατηβόλος

Για τον λόφο των Μουσών (Φιλοπάππου):
Η Λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς» σας προσκαλεί στον εορτασμό των «Μαιμακτηρίων», προς τιμήν του Διός Μαιμάκτου, που θα πραγματοποιηθεί στον λόφο των Μουσών (περιοχή μνημείου Φιλοπάππου) την Κυριακή 15 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 π.μ.
Προσυγκέντρωση στην είσοδο του Λουμπαρδιάρη ώρα 11:00 π.μ. (πληροφορίες τηλ. 6944 734159).
Χάρτης περιοχής: wikimapia
Περισσότερες πληροφορίες: Λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς»

Δεν υπάρχουν σχόλια: